Dimilo se i pucalo iz kubura i topova, a omiška gradska luka bila je pod opsadom gusara. No nije to ništa neobično, kada je u pitanju Omiš. Staro gusarsko gnijezdo i ove godine je, po jedanaesti put, svojim gostima priuštilo pravi povijesni spektakl rekonstrukcije bitke iz 13. stoljeća.

Tursisti na stijenama uz more Brojni turisti pratili su uprizorenje povijesne bitke u omiškoj luci

Bitka omiških Gusara protiv Mlečana

Mnogobrojna publika s uzbuđenjem i napetošću promatra kako do zuba naoružani mletački brod suvereno ulazi u luku. Brze ali malene gusarske brodice, namamile su ga u zasjedu i u trenutku se događa preokret. Omiški gusari predvođeni knezom Maldukom odnose pobjedu nad nadmoćnim neprijateljem. Papin izaslanik Akoncije preklinje Omišane da mu poštede život i daje im škrinju s blagom. Obvezuje se da će Mlečani ubuduće plaćati plovidbu bračkim kanalom.

Brodovi na moru Veliki “mletački” brod upao je u zasjedu malih “gusarskih”

Dodatna ponuda i prepoznatljivi brand

Povijesni spektakli poput ovog u Omišu, postali su sastavni dio turističke ponude. Osim sunca i mora gostima se trudi pružiti razlog više da se ponovno vrate. „Gusarska bitka postala je jedan od centralnih ljetnih događaja na području Omiša, Splitsko-dalmatinske županije, ali i cijele Hrvatske. Događaj doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskoga grada“, objašnjava nam u razgovoru za DW Petra Bartulović, direktorica TZ Omiš.  Da sve skupa nije lako organizirati govori i činjenica da svake godine u Bitki sudjeluje više od stotinu naoružanih „gusara“ i „Mlečana“, kao i pripadnika hrvatskih povijesnih postrojbi Kumpanija iz Blata na Korčuli, dubrovačkih Trombonjera i Kliških uskoka. „Sve se odvija na moru, uključeni su brojni brodovi, pa je upravo zato ljeto idealno kako bi se izbjegla iznenađenja izazvana vremenskim neprilikama“, objašnjava Petra Bartulović zašto se manifestacija ipak odvija za vrijeme turističke sezone.

Iako je Omiš grad koji uz klasičnu turističku ponudu ima i kanjon Cetine koji nudi i mogućnosti za aktivan odmor, dodatna manifestacija, kao Bitka, i popratni sadržaji koji idu uz nju, svrstavaju ga u jednu od posjećenih destinacija na obali. „Osim same Bitke, njegujući brand gusarskoga grada, u suradnji s omiškim ugostiteljima pripremamo i posebne menije koji se nude gostima“, nastavlja Petra Bartulović. Samom događaju prethodi gusarski tjedan u pojedinim ugostiteljskim objektima, a lokalne agencije i turistički djelatnici tijekom sezone i predsezone organiziraju manje bitke i „napade“ gusara na goste, u kanjonu Cetine, što mnogima pruža jedinstven doživljaj. Gusarske noći, postale su sastavni dio zabave svakog mini kruzera koji uplovi u omišku luku, a omiški gusari česti su gosti i ostalih turističkih zajednica u okolici.

Baklje na brodu Osvajanje velikoga jedrenjaka privlačna je scena osobito za ljubitelje pirotehnike

Trend povijesnih bitaka

Obavezni sudionici omiške gusarske bitke su i Kliški uskoci, koji za potrebe Omišana glume Mlečane, no na gostovanjima po ostalim povijesnim spektaklima diljem obale, ali i kontinenta, sudjeluju kao povijesna postrojba Kliških uskoka. „Mi kao udruga djelujemo 12 godina i čest smo gost gotovo svih povijesnih manifestacija. Upravo zato prije sedam godina odlučili smo i mi na Klisu, koji također ima bogatu povijest, ali i prekrasnu prirodnu kulisu, uprizoriti Bitku za Klis“, kaže nam Damir Žura, predsjednik povijesne postrojbe Kliški uskoci. Osobnim zalaganjem Udruge i organizacijom manifestacije, ali i raznih aktivnosti, podigli su posjećenost Kliškoj tvrđavi. „Isprva su naši gosti bili uglavnom domaći, no sada su to sve više stranci. Neupitan je i utjecaj Game of Thrones, čiji su se dijelovi također snimali na Kliškoj tvrđavi“, objašnjava nam Damir Žura ističući i kako njegova postrojba sve više gostuje i u inozemstvu.

 Kliški uskoci Kliški uskoci redoviti su gosti u Omišu gdje glume Mlečane. Damir Žura prvi s desna.

Bogata povijest koju treba iskoristiti

Razlog zašto se ovakve manifestacije koje redovito privlače i do 10 tisuća gledatelja u ionako prepunoj sezoni, kao što je to slučaj u Omišu, održavaju unutar sezone jest ponovno stvaranje brenda, potvrđuje nam Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Ugostitelji i turistički djelatnici nadaju se da će tako onda privlačiti goste i izvan sezone. „U svijetu postoji trend oživljavanja povijesti. Gosti više ne idu samo u muzeje, već im se kroz razne manifestacije pokušava oživjeti povijest. Budući da Hrvatska obiluje burnom prošlošću, koja nije temeljena na legendama ili izmišljenim likovima, već činjenicama, ovo je način da se baština i povijest prezentiraju s više-manje sitnim prilagodbama“, kaže Stella dodajući kako je svaka nova organizacija ovakvih manifestacija dobro došla.