Javna ustanova Aquatika u ponedjeljak, 22. listopada, obilježava dvije godine otkako je otvorila vrata bogatog podvodnog svijeta brojnim posjetiteljima. Kako bi zajedno proslavili drugi rođendan, Aquatika poziva sve, velike i male, da posjete slatkovodni akvarij u Karlovcu i iskuse ambijent riječnog svijeta. Na sam rođendan od 9 do 17 sati ulaz za individualne posjetitelje Aquatike bit će besplatan.

Obilaskom Aquatike posjetitelji imaju priliku upoznati oko stotinu vrsta slatkovodnih riba, koje u posebno prilagođenim biotopskim akvarijima imaju osigurane uvjete kao u njihovom prirodnom staništu. Posjetiteljima svih uzrasta rođendanski obilazak Aquatike omogućuje pravo edukativno druženje za pamćenje, uz jedinstven doživljaj raznolikog riječnog svijeta Hrvatske, stoga je ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš pozvala sve zainteresirane da u ponedjeljak posjete akvarij.

„Osim što smo postali uspješan EU projekt, kroz protekle dvije godine Aquatika je postala i prepoznatljiva turistička atrakcija Karlovca i Karlovačke županije. Vesele nas pozitivni komentari posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske te su nam upravo oni najbolji poklon za rođendan. Vjerujemo da ćemo uspješno nastaviti dosadašnji rad i zajedno proslaviti još puno rođendana.“, rekla je ravnateljica Javne ustanove Aquatika Margarita Maruškić Kulaš.

Uz edukativnu funkciju i izniman značaj za očuvanje podvodnog svijeta hrvatskih rijeka, Aquatika se može podičiti i brojnim nagradama. Trenutno jedinom slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj do sada su dodijeljene nagrada „Održivi turizam“ za izniman doprinos očuvanju prirode i okoliša, dvije prestižne A+Awards nagrade u kategoriji Architecture + Landscape te nagrada „Plavi cvijet pristupačnosti“ za 2017. Kao posljednja u nizu Aquatici je uručena nagrada Brand Leader Award za najbolji autentičan projekt i izuzetan doprinos promociji jedinstvenog turističkog doživljaja na tržištu Jugoistočne Europe. Uz to, mogu se pohvaliti i prvim mjestom u kategoriji „Nacionalni projekti“ na Bled Water Festivalu, titulom drugog najuspješnijeg lokalnog EU projekta u Hrvatskoj te priznanjem Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji Odnosi s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi.

Projekt jedinstvenog slatkovodnog akvarija u Karlovcu i općenito u Hrvatskoj prepoznala je i financirala Europska unija. Naime, projekt „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“, čiji je nositelj Grad Karlovac, gotovo u potpunosti je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Za realizaciju projekta EU je osigurala iznos od 36.222.282 kune, dok njegova konačna vrijednost iznosi 36.691.939 kuna.