Na prepunoj plaži u gradu Krku neobičan prizor. I mlado i staro, i stranci i domaći, i muško i žensko, svi zadubljeni u knjige. Čitaju se i Krleža i Slavenka Drakulić i Mirko Kovač i Aralica i Baretić, ali i strani autori, te neizbježni „ljubići” i ostala klasična “morska literatura”. Opisuje nam tako novonastalu atmosferu čitanja na plaži jedan čitatelj Deutsche Wellea. “Sinoć sam čitao do pola jedan u noći, jutros sam vratio knjigu i uzeo drugu. U posljednjih nekoliko dana sam pročitao više knjiga nego u dugo vremena”, napisao nam je oduševljeni korisnik knjižnice na otvorenom, na plaži podno hotela Koralj u Krku, otvorene početkom kolovoza. Oduševljeni su i drugi turisti, knjiga ima i na njemačkom, engleskom, talijanskom, poljskom i mnogim drugim jezicima, a jedini je razočaran bio jedan mladić koji se nadao pronaći štogod stripova. A sve je to zasluga udruge Kreativni Krk, čijih 35 članova radi na podizanju kvalitete kulturnih i društvenih sadržaja na našem najvećem otoku.

“Po uzoru na brojne slične manje projekte odlučili smo napraviti mjesto za slobodnu razmjenu knjiga, mišljenja, ideja i doživljaja. Budući da je književnost nepravedno zapostavljena u odnosu na brze informacije koje svakodnevno gutamo preko digitalnih medija, odlučili smo ponuditi domaćima i gostima književnost tamo gdje je najopuštenije prihvate – na plaži”, kaže za Deutsche Welle potpredsjednik udruge Kreativni Krk David Mrakovčić koji je pokrenuo ideju o otvorenoj knjižnici. Doista, takvih projekata je bilo više po Hrvatskoj, u Daruvaru, u Poreču, u Čakovcu, neki su još otvoreni, a nedavno je otvorena knjižnica za razmjenjivanje knjiga i u Delnicama, no knjižnica na plaži je ipak novost.

Oduševljeni su i domaći i strani turisti

Udruga je uz pomoć sponzora, grada Krka, GP-a Krk, Noliota i Elektrona izgradila mali samostojeći objekt u borovoj šumi na živahnoj plaži pored uvale Dražica. Police za knjige su zaštićene pleksiglasom kako knjige ne bi uništili kiša, morska sol i vjetar.

Kroatien Bibliothek am Strand auf der Insel Krk (V.D.) Na plaži na Krku turisti masovno vrijeme krate čitanjem

Kako bi prikupili knjige pozvali su građane da ih doniraju i odaziv je bio iznad svih očekivanja. U dnevnoj akciji u centru grada prikupili su više od 600 knjiga različitih žanrova, no nisu stali na tome. Zaključili su da je to idealna prilika da turistima približe hrvatske autore te su nabavili knjige hrvatskih autora prevedene na razne europske jezike. “Zahvaljujući novčanoj donaciji komunalnog društva Ponikve eko otok Krk te Valamar Riviere, naručili smo 70-ak knjiga hrvatskih autora prevedenih na strane jezike. Zastupljena su djela Slavenke Drakulić, Dubravke Ugrešić , Predraga Matvejevića, Mire Gavrana, Miljenka Jergovića, Roberta Perišića, Mirka Kovača, Dragutina Tadijanovića, Ivana Aralice, Miroslava Krleže, Renata Baretića, Pavla Pavličića i mnogih drugih. Ovo je skroman početak, a plan nam je svake godine nadopunjavati i ponovno ispunjavati otvorenu knjižnicu sa suvremenim i klasičnim autorima, kako hrvatskim, tako i regionalnim”, kaže David Mrakovčić.

Kako nam je javio i naš čitatelj, i domaći i turisti su vrlo pozitivno prihvatili taj novi sadržaj na plaži. Neke zbuni činjenica da je knjižnica besplatna, a organizatori ističu da ih “veseli promjena naslova u knjižnici kojoj svjedočimo, kao i činjenica da turisti ostavljaju svoje knjige”. Knjižnica je podijeljena na hrvatske autore prevedene na strane jezike, hrvatske autore, klasike svjetske književnosti, kriminalističke trilere, neizostavne plažne “ljubiće”, dječju književnost, psihologiju i zdravlje i sve ostalo.

Planirano otvaranje novih knjižnica

Za organizaciju knjiga na policama brinu se sami čitatelji, što samo dokazuje koliko je projekt dobro prihvaćen, a to je razlog i što je našeg čitatelja s početka priče zanimalo hoće li se ovaj projekt i nastaviti jer, kaže, ima više desetaka knjiga koje bi rado donio od kuće kad bude dolazio iduće godine. Predsjednik udruge Luka Adžić Kapetanović nas uvjerava da hoće. Knjige će najesen smjestiti u prostorije udruge, gdje će prezimiti, no organizirat će, kažu u udruzi, dane otvorenih vrata da građani mogu i dalje besplatno posuđivati i razmjenjivati knjige. “Plan je kontinuirano obnavljati zalihu djela hrvatskih i regionalnih autora prevedenih na strane jezike u ovoj knjižnici, ali i otvaranje novih. Za sljedeću je godinu u planu izgradnja još jedne knjižnice na novoj lokaciji na drugoj strani Grada i istraživanje forme same knjižnice”, kaže David Mrakovčić. Udruga Kreativni Krk stoga poziva na suradnju sve izdavačke kuće i autore da im pomognu u širenju tog programa koji se već pokazao kao vrlo zanimljiv i domaćima i gostima.

Kroatien Bibliothek am Strand auf der Insel Krk (Kreativni Krk) Knjige se posuđuju, ali mnogi obogaćuju ponudu knjižnice i svojim knjigama

A tko su ljudi koji su zaslužni za realizaciju ove hvalevrijedne ideje? Članovi udruge okupili su se još 2010. u Udruzi demo bendova, koja je prerasla u Kreativni Krk. Mladi kreativci prvo su se bavili organiziranjem samo glazbenih događaja, no kako je broj članova rastao, tako su stigle i nove ideje i aktivnosti Udruge postale su multidisciplinarne, pa su se stoga i preimenovali i prerasli u kreativnu zajednicu koja se, uz glazbu, bavi i likovnim izložbama, humanitarnim radom, organizacijom tribina i predavanja. Najduži program koji Kreativni Krk provodi je Prvomajski Inkubator – festival početkom svibnja koji objedinjava glazbeni festival, međunarodnu izložbu, aktivističke tribine i pučku prvomajsku feštu. Tu su i jednodnevni elektronički festival Kvir’n’Bass koji udruga organizira petu godinu za redom, zatim ljetna serija koncerata Tramonto na trgu krčkih glagoljaša kojima promovira domaće i regionalne autore alternativne glazbe (sve izvan turističkog mainstreama dakle jazz, etno, blues, indie, pop kantautore i slično, ističu u udruzi).

Udruga se brine za građane Krka i u dugim zimskim mjesecima organiziranjem pub kvizova, po uzoru na “Skeptike u pubu” planira organizirati seriju predavanja u sklopu programa Promocija znanosti i kritičkog razmišljanja, na kojima će znanstvenici u “opuštenoj atmosferi mogli objašnjavati teme poput cijepljenja, globalnog zagrijavanja, teorija zavjere i slično”, a organizira i Advent na krčkoj placi.