2015. je na jugu Portugala u regiji Algarvea bila godina kad su se slijevali milijuni za kupnju nekretnina. Prošla godina je bila nešto lošija, uglavnom zato jer više nije bilo dovoljno kuća koje bi bile na prodaju. “Ali to ne sprječava neke vlasnike da za svoje nekretnine traže astronomske cijene koje nemaju nikakve veze s realnošću”, kaže nam Erich Gibson. On radi za posredničku agenciju Engel & Völkers, točnije – on je posebni povjerenik specijalnih mušterija koje su se obratile ovoj agenciji. A te “specijalne” mušterije trebaju imati najmanje 20 milijuna dolara na svom računu.

Kako će biti ove godine? Posrednik ne može točno reći: “Potražnja je i dalje velika, ali će se još vidjeti da li će se na tržištu pokazati dovoljno zemljišta i zgrada za koje će se tražiti realne cijene.” Utoliko se područje Quinta do Lago i Vale do Lobo pretvara u najekskluzivnije stambeno područje Europe.

Zajedno s Vilamoura kod Loulea to čini takozvani “zlatni trokut” Algarvea. Tamo je na stotine vila na velikim imanjima, u pravilu s pogledom na ocean i samo par koraka od plaže. Cijene se kreću obično daleko iznad milijun eura – ima doduše i nekretnina za pola milijuna, ali tu ne treba očekivati nešto čime bi se moglo hvaliti u boljem društvu.

Portugal Algarve Strand in Quinta do Lago (DW/H.-J. Allgaier) Ima i nekretnina ispod milijun eura – ali onda nipošto ne treba očekivati nešto čime biste se mogli hvaliti u boljem društvu.

Barem osam znamenki na cijeni

Oba ova naselja su nastala tek u sedamdesetima prošlog stoljeća i pretežito su vile građene u tradicionalnom, maurskom stilu tog područja. Atraktivnost se ne sastoji samo u vilama: tamo su izvrsna igrališta za golf, a u nedalekoj Vilamouri je sve što je potrebno nautičarima. Najbliža zračna luka je udaljena tek petnaestak minuta vožnje – i baš to sad postaje problem. Jer Quinta do Lago je, usprkos tomu što ima manje nekretnina u prvom redu uz more, dugo na glasu bila kao “Mercedes” među kupcima nekretnina. Vale do Lobo je pak bio tek – ponekad čak niti BMW nego Opel. Ali sad se to mijenja: upravo na tom razmjerno manje poželjnom području se sada nudi najskuplja vila koja je trenutno na tržištu. Cijena se doznaje samo na upit ozbiljnih zainteresiranih, ali doznajemo da je riječ “negdje u području 20 milijuna eura”.

U susjedstvu, u lijepoj regiji obrasloj crnogoricom Quinte do Lago zapadno od Faroa vile mijenjaju vlasnika tek ako je kupac spreman na stol staviti iznos od preko deset milijuna eura. Ipak, i tamo se posrednici žale da su prošla vremena kad su dolazili pripadnici bankarske elite i spontano kupovali vile iz svojih snova od bonusa kojeg su dobili od svoje banke.

Portugal Algarve Strand in Quinta do Lago (DW/H.-J. Allgaier) Često ostaje samo “knock-down metoda” – kupiti dotrajalu vilu, srušiti je i izgraditi novu. Naravno, to ima svoju cijenu…

Popularnost je postala prokletstvo

Neće svatko tko i kupi objekt na tom području doista željeti i boraviti u toj zgradi: “Zbog nedostatka spektakularnih objekata, često vam ostaje jedino da kupite neku vilu koja je već došla u godine, da je srušite i da na njezinom mjestu sagradite novu”, objašnjava nam Gibson. Ovaj Nijemac to zove “knock-down model” i nagledao se svakakvih transakcija u dvadesetak godina koliko već djeluje na tom području.

Ali to znači i da oronule vile znaju koštati barem tri do pet milijuna eura, ako im je položaj dobar – i mnogo više. A onda tek dolazi trošak rušenja i gradnje nove vile.

Poznavatelji tržišta takvih kuća za odmor ne mogu baš shvatiti da je netko spreman platiti takav golemi iznos za kuću u tom području. Jest da je pogled prekrasan, klima odlična, ali vječita pošast tog područja su bezbrojni komarci s tamošnjih brojnih jezera i bara. A onda tu dolazi i aerodrom u Farou: on je svakako prednost da se brzo može stići do svojeg ljetnikovca, ali 2016. je tamo već bilo 53 tisuće slijetanja i polijetanja – 18% više nego u godini prije toga. Prvi na udaru te buke je baš taj “Mercedes” među nekretninama, Quinta do Lago. Vale do Lobo i područje oko Almancila i zaleđe su nešto udaljeniji tako da je i buka manja.

Zato upravo Francuzi i Belgijanci radije kupuju nekretnine u brdima Barrocala, kaže nam posrednica Reinhild Schulte Guerra. Kada je riječ o krizi, ona primjećuje da ima manje Iraca i Britanaca – oni vjerojatno strahuju što će biti nakon Brexita. Ali zato vlada navala Sjevernoeuropljana: privlači ih gostoprimstvo, srdačnost i otvorenost domaćeg stanovništva, a posrednica tome dodaje i dobru kuhinju tog područja.

Portugal Algarve Sagres (Farnaz Bernhardt) Dobra prometna povezanost je prednost razvoja turizma. Ali sad upravo vlasnici vila vrijednih preko 10 milijuna eura moraju trpjeti buku zračne luke…

Mallorca je “out”

“Čujemo od mnogih mušterija da su se baš zbog toga odlučili protiv kupnje nekretnine na Mallorci”, kaže posrednica. I drugi posrednici tog dijela Portugala kažu kako je, osobito kod Nijemaca, tržište nekretninama na Balearima “zasićeno kao mokra spužva i zato i uvelike previsokih cijena”.

Posrednici kažu i da oni koji su za nekretninu na Algarvi spremni potrošiti milijun ili dva eura, to nipošto ne znači da se žele odreći dodatnog prihoda iznajmljujući tu svoju vilu. Tako se može vidjeti da i u te vile koje su koštale goleme iznose stavljaju “jeftin namještaj jednog švedskog lanca namještaja”, kaže nam jedan posrednik. I diplomatski dodaje: “To donekle neutralizira dojam luksuza koji ovdje vlada.”