Matthias Meindel je 2016. kupio kuću na španjolskom otoku Mallorci. A onda je godinu dana kasnije od balearskih vlasti stigla neugodna vijest: “Turističko iznajmljivanje ove kuće za sada nije moguće.” Jer, nakon rekordnog broja turista na Balearskim otocima, koji je doveo čak do toga da se na Ibizi za ogromne iznose iznajmljuju čak i madraci na balkonima, regionalna vlada je uvela restrikciju za iznajmljivanje.

Otočani odlaze na kopno

Prošle godine je na Balearskim otocima (Menorca, Mallorca, Cabrera, Ibiza, Formentera i više manjih otočića) ljetovalo više od 15 milijuna turista iz cijelog svijeta, od toga 4,5 milijuna Nijemaca. Zbog ogromne potražnje već u prvoj polovici ove godine cijene smještaja su porasle za 19 posto. Prosječna najamnina za apartman za četiri osobe ili kuću u blizini plaže ovoga je ljeta iznosila 1.489 eura tjedno – daleko više nego u drugim dijelovima Španjolske.

U međuvremenu je otok Ibiza postao najskuplja španjolska destinacija. Ovdje je ovoga ljeta jedno noćenje u apartmanu na obali za dvije osobe prosječno koštalo 314 eura. To se, naravno, odrazilo i na cijene stanova za domaće stanovništvo, koje si sve češće ne može priuštiti život na vlastitom otoku. “Uz svu ljubav za turizam, to ne možemo dopustiti”, odlučan je potpredsjednik balearske vlade Gabriel Barcelo. Zato će od iduće godine strani turisti plaćati tri umjesto dosadašnjih 1,50 eura turističke takse, a godinu dana više neće biti izdavane nove dozvole za iznajmljivanje stanova i kuća na vrijeme kraće od mjesec dana.

Euromaxx Balearen Insel ibiza (DW) Na Ibizi je sve manje mjesta za domaće – za njih je život na vlastitom otoku postao nedostižan luksuz

Vlada ne želi previše turista

Na Mallorci je iznajmljivanje privatnih stanova turistima zabranjeno još od 2012. godine, ali nitko se te zabrane ne pridržava. Sada bi iznajmljivače i posrednike trebale disciplinirati kazne u iznosu i do 400.000 eura. Balearska vlada na četiri velika otoka ne želi istovremeno imati više od 623.624 turista. Iznajmljivači će ubuduće na virtualnoj burzi za dobivanje dozvole za iznajmljivanje morati plaćati 4.000 eura po krevetu.

“S novim pravilima stanarine bi trebale barem ostati stabilne, na normalnom tržištu bi se trebalo naći više stambenog prostora, pa time smanjiti i cijene”, objašnjava Enrique Alvarez Bernardo iz odvjetničkog ureda Cuatrecasas u Palma de Mallorci. On također ističe da je novim zakonom onemogućeno i pretvaranje uredskih prostora u apartmane. “Na tržištu će doći do toga da će enormno porasti vrijednost kuća i stanova s dozvolom za iznajmljivanje, dok će vrijednost onih bez dozvole znatno pasti.”

Ali ovaj odvjetnik smatra da je vlada morala nešto poduzeti: “Jer, sadašnje cijene su već otjerale mnoge otočane na kopno, odnosno onemogućile mladima da odsele od roditelja.” Tako je i kod 28-godišnje Irene Lazarro. Ona već godinama na Ibizi traži stan kako bi počela zajednički život sa svojim dečkom: “Otok je za nas domaće s relativno malim plaćama postao luksuzno mjesto.”

Stroge kazne za iznajmljivanje na crno

Među gubitnicima zbog novih pravila su i posrednici u iznajmljivanju poput Hundredsrooma ili Airbnba. Naime, ako će se na njihovim internetskim stranicama ubuduće naći ilegalne ponude apartmana i kuća, neće biti kažnjeni samo iznajmljivači nego i te agencije, i to s kaznama i do 400.000 eura. Osim toga, registar dozvola za iznajmljivanje će biti javno dostupan, pa će i kontrola biti olakšana.

Nakon što istekne sadašnji jednogodišnji moratorij za izdavanje novih dozvola, iznajmljivači će za dozvole plaćati daleko više nego do sada, a bit će povećani i porezi. Vlada se nada da će time iznajmljivanje postati manje privlačno. “Kuće koje nisu starije od pet godina neće se ni nakon isteka moratorija moći iznajmljivati”, ističe Patric Boes iz njemačke agencije za posredovanje u prodaji nekretnina Engel & Völkers. Osim toga: kreveti u običnim zgradama moći će se iznajmljivati turistima samo ako na to pristane većina stanara zgrade.

Za Irene Lazarro to su dobre vijesti: “Možda ću tako dobiti mogućnost za zajednički život s mojim dečkom.”