Prelijepa turska mediteranska obala na kojoj se strme planine uzdižu iznad mirne tirkizne vode i prirodnih pješčanih plaža, nekada se činila miljama daleko od političkih turbulencija u Ankari. Turska rivijera je prije dvije godine privukla rekordan broj europskih turista, međutim ona se sada bori kako bi održala taj isti ili barem sličan rekord. Razlog tome je više nego jasan – diplomatski odnosi između Europske unije i predsjednika Turske, Erdogana.

Policija tjera turiste

Dok sjedi na praznoj terasi kafića Dem-Lik u Antaliji, glavnom gradu regije, menadžer Necmettin Can Gulseven, govori kako je prošlo dosta vremena otkako je vidio velike grupe turista iz Europe. “Prije nekoliko godina imali smo 15 stolova koji su bili puni europskih turista svaku noć. To su uglavnom bili Nijemci. Ovog petka smo imali samo tri stola za kojima su sjedili Europljani, što je vrlo malo, uzimajući u obzir da je vrijeme visoke sezone”, kaže on za DW. Gulseven misli da je glavni razlog za to pogoršanje sigurnosne situacije, odnosno teroristički napadi koji su se u Turskoj dogodili prošle godine. Oko povijesne rimske luke u ovom gradu sada, kaže on, patroliraju specijalne jedinice koje zastrašuju turiste.”Ponekad policija navrati i u naš bar”, govori Gulseven. “Iako oni samo provjere tko je tu, ipak se čini kao da će napraviti raciju. Naše mušterije, i ako nemaju što skrivati, postanu nervozne i odmah nakon toga napuštaju kafić.”

Njemačka vlada savjetovala je nedavno svoje građane da ne putuju u ovu zemlju, turistički ili poslovno. To je samo još jedan korak koji ne ide na ruku razvoju turizma u Turskoj. Ministar vanjskih poslova Njemačke, Sigmar Gabriel je izjavio da turistima u Turskoj ne može jamčiti sigurnost nakon što je njemački aktivist za ljudska prava Peter Steudtner, ranije ovog mjeseca završio u zatvoru.

Ovo upozorenje može imati teške posljedice po turski turizam, s obzirom na to da su Nijemci najbrojnija grupa turista u ovoj zemlji. Prošle godine od ukupnog broja turista u Turskoj, 15 posto je bilo Nijemaca. Ipak, broj europskih turista opada još od 2014. godine i kako bi kompenzirali svoje gubitke, mnogi hoteli svoju ponudu usmjeravaju prema regiji Bliskog istoka i Balkana.

“To je politika i mi tu ne možemo ništa”

Gledajući prema grupi turista koji prelaze ulicu na putu prema plaži, Savas Er, menadžer Sealife Family Resort hotela u Antaliji kaže da posao ide dobro. On u turizmu radi od 1988. godine i kako kaže, bio je svjedok mnogih političkih kriza. Trenutna situacija između Njemačke i Turske ga ne brine i misli da će to biti samo privremeno.

Pogledajte video 01:47

Odmor u Španjolskoj umjesto u Turskoj

Godine 2016. njegov posao je doživio nagli pad u broju turista iz Rusije, nakon što je turska vojska srušila ruski avion na južnoj granici te zemlje. Politička previranja koja su nastala uslijed toga, nisu bila bezazlena za njegov posao, obzirom da su Rusi druga najveća turistička grupa u Antaliji. Ipak, napetosti su se sada smirile i broj rezervacija ruskih turista je ponovo na razini na kojem je bio 2015. godine. Kako bi preživio “sušna” razdoblja uzrokovana političkim nesuglasicama, Er kaže da njegov hotel organizira turističke sajmove na novim tržištima i angažira koordinatore prodaje u inozemstvu, da bi privukli više turista različitih nacionalnosti. Ovog ljeta on je imao više mušterija iz Iraka, Irana i iz zemalja Balkana. Na pitanje kako se namjerava suočiti sa smanjenim brojem turista iz Njemačke, on kaže da je to izvan njegovih ruku. “To je politika i ja tu ne mogu ništa”, kaže Er. “Mi se fokusiramo na naš posao, a na Erdoganu i Merkel je da se fokusiraju na politiku. Nama je bitan naš odnos s mušterijama, a ne s političarima.” Održavanje dobrog odnosa s gostima je odlučujuće za radnike hotela u Antaliji. Nekoliko njih je za DW reklo da posjetitelji iz Njemačke ipak dolaze, bez obzira na upozorenje od strane njemačke vlade. Recepcionar iz Porto Bello Hotel Resorta rekao je da je za vikend primio nekoliko telefonskih poziva njemačkih turista koji su htjeli potvrditi svoj dolazak, bez obzira na savjet koji je stigao od strane njihove vlade.”Oni nas poznaju i znaju što ovdje mogu očekivati. Ako je u Turskoj kriza, za njih to ništa ne znači, jer oni Antaliju promatraju kao posebnu državu”, kaže recepcionar, koji nas je zamolio da ostane anoniman. “Mnogi ovdje dolaze jednom godišnje. Ako im i date novac da odu negdje drugdje, oni neće otići u neki drugi grad u Turskoj.”

Više posjetitelja sa Bliskog istoka

Türkei - Tourismus in Antalya (DW/D. Cupolo) Prazne terase kafića

Dok resorti uspijevaju izaći na kraj s oscilacijama u turizmu, mali hoteli u starom gradu u Antaliji nisu te sreće. Hotel Reutlingen je prije imao 70 posto rezervacija iz Njemačke, ali ove godine, taj postotak je pao na 10 posto, kaže Mustafa, menadžer hotela koji nam je otkrio samo svoje ime ail ne i prezime. Sada u ovaj hotel većinom stižu turisti iz arapskih zemalja, kaže Mustafa. Ipak, prihodi su bili preniski u odnosu na prošle godine. On unatoč tomu izražava podršku Erdoganovom stavu, govoreći da bi veći broj turista s Bliskog Istoka mogao popraviti turski turizam.”EU nas pokušava naučiti lekciju”, kaže Mustafa. “Oni se igraju s Turskom kao s nekom igračkom i nama je toga dosta. Mi krčimo svoj vlastiti put i u budućnosti ćemo biti tako dobri, da turistima jednostavno neće biti dosta.” U blizini ovog hotela, na obali mora, njemački par uživa u pogledu dok sjedi ispred svoje skromne kamp prikolice. Želeći ostati anonimni, komentiraju kako su ih nedavna događanja učinila nervoznim, ali ipak ona nemaju nikakav utjecaj na njihov odmor.”Mi smo ovdje već tri mjeseca i nismo imali nikakvih problema”, kaže jedan od njih. “Mi mnogo volimo Tursku.”

Gospodarska komora i Ministarstvo turizma Antalije nisu reagirali na upite Deutsche Wellea za intervju.