Danas je na Trgu bana Josipa Jelačića zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio 8. VegeSajam što ga je organizirala Udruga za zaštitu i prava životinja „Prijatelji životinja.“

Riječ je o jednodnevnome prodajno-izložbenom sajmu na kojem će 23 tvrtke i OPG-a iz cijele Hrvatske predstaviti prehrambene proizvode biljnog podrijetla i kozmetiku koja nije testirana na životinjama.

Gradonačelnik je istaknuo da podupire rad Udruge „Prijatelji životinja“ i da je ovaj sajam najbolja uvertira za ono što će se dogoditi u rujnu ove godine. „Radi se o 12. ZeGeVege festivalu te još boljoj prezentaciji i promociji zdravog načina života, proizvoda neživotinjskog podrijetla i preparata koji nisu testirani na životinjama,“ rekao je i pozvao građane da se više orijentiraju na vegansku prehranu.

„Zainteresiranim građanima želimo približiti vegansku prehranu jer se ona tiče svih nas“, naglasio je predsjednik Udruge „Prijatelji životinja“ Luka Oman i napomenuo da je zaštita okoliša ovogodišnja tema sajma. „Proizvodnja namirnica životinjskog podrijetla uzrokuje glad u svijetu, uništavanje okoliša i klimatske promjene, a ovim sajmom želimo pokazati koliko se  veganskom prehranom to može spriječiti i osigurati budućnost budućim generacijama glede pitke vode, dostatnih resursa i hrane.“

Predsjednik Udruge Oman također je dodao da su institucije Republike Hrvatske prepoznale važnost educiranja o prednostima veganske prehrane, budući da svaki drugi građanin Hrvatske umire od bolesti srca i krvnih žila. „Spasimo planet i životinje, a uloženo će nam se vratiti vlastitim zdravljem,“ zaključio je.  

Osnovni cilj sajma je da podiže svijest o važnosti zdravoga života i održivog razvoja koji ne uništava okoliš te da promovira održivi i ekološki način življenja u Zagrebu.