Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba, sa suradnicima i predstavnicima Ministarstva turizma RH, primio je danas u gradskoj palači Dverce delegaciju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koje je predvodio glavni tajnik Zurab Pololikashvili. 

Svjetska turistička organizacija je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda osnovana s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu te je vodeća međunarodna organizacija u području putovanja i turizma.

Nakon sastanka, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld je istaknula da su sudionici razgovarali o brojnim temama vezane uz turističku ponudu. Grad Zagreb, zajedno s Ministarstvom turizma, bit će domaćin brojnim sastancima s delegacijom UNWTO za vrijeme njihovog posjeta Hrvatskoj. Na sastancima će se razgovarati o unapređenju turističke ponude, o turizmu za osobe s invaliditetom, zdravstvenom turizmu i službenom certificiranju određenih destinacija od strane UNWTO-a.

Napomenula da su platforme gradova i razvoj gradskog turizma sve više u fokusu jer se veliki postotak ukupnog svjetskog turizma okreće prema gradovima.

Brojni gradovi se suočavaju s problemom velikog interesa turista i nedostatka ponude i smještaja, a što u konačnici može rezultirati lošim utiskom za turiste. Grad Zagreb ovdje vidi priliku da unaprijedi ponudu i da uloži još napora prema razvoju održivog turizma. Glavni tajnik je izrazio želju da delegacija Grada Zagreba posjeti Kazahstan krajem godine kako bi se na najvišoj razini razgovaralo o mogućnostima unapređenja turizma, rekla je.