Nakon napada u Istanbulu, te je večeri deset od njegovih 15 gostiju naglo otputovalo, priča Volkan Özkan, vlasnik jednog malog hostela u blizini Plave džamije. Brojne njemačke turističke agencije svojim su mušterijama odmah nakon napada ponudile mogućnost besplatnog storniranja putovanja u Tursku. Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu objavilo je upozorenje, svima onima koji putuju u Istanbul ili druge veće turske gradove hitno se preporučilo da izbjegavaju okupljanja ljudi na trgovima i ispred turističkih atrakcija. „Terorizam cilja izravno na turiste. To je nova dimenzija“, kaže Martin Lohmann iz Instituta za istraživanje turizma u Kielu.

Turska je proteklih godina zapravo bila među profiterima kad se radi o sredozemnim zemljama. Po istraživanjima po nalogu Svjetskog turističkog udruženja (WTTC), u Turskoj oko 12% BDP-a i preko dva milijuna radnih mjesta izravno ili neizravno ovise o turizmu. Od 2012. raste kontinuirano broj Nijemaca koji posjećuju tu zemlju. Po službenim navodima u 2015. Tursku je posjetilo 5,5 milijuna njemačkih gostiju. Nakon Španjolske i Italije, Turska je najomiljeniji inozemni cilj njemačkih turista. Još je nejasno hoće li to tako ostati i nakon tragičnog napada na početku 2016. Trenutno se rezerviraju turistički aranžmani za ljeto. „Utjecaj ovakvih napada je uglavnom ograničen, regionalno i vremenski”, tvrdi Lohmann.

U utorak je u jednom samoubilačkom napadu u centru Istanbula poginulo deset njemačkih turista, više je osoba ozlijeđeno, dijelom i teže. Atentator je napad izveo na lokaciji u neposrednoj blizini Aje Sofije i Plave džamije, području koje posjećuju brojni turisti.

Loša iskustva Tunisa

Primjer Tunisa pokazuje koliko brzo turisti mogu okrenuti leđa nekom turističkom odredištu. S više od 400.000 turista iz Njemačke, Tunis je proteklih godina bio jedan od najomiljenijih ciljeva gostiju iz Savezne Republike. Od pada broja posjetitelja nakon Arapskog proljeća, Tunis se brzo oporavio. Ali nakon napada na Muzej Bardo u Tunisu i na turiste na plažu u Sousseu prošle godine, gosti su prestali dolaziti u tu zemlju. A turizam je tamo jako važna privredna grana. Njemačko udruženje tur-operatera (DRV) govori o padu broja gostiju u dvoznamenkastom postotku. A Njemačka, da podsjetimo, za tu zemlju uopće nije izdala nikakvo upozorenje.

Mallorca, turisti na plaži Mallorca, jedno od najomiljenijih odredišta njemačkih turista

Relativno stabilni Maroko je profitirao od nesigurnosti u drugim zemljama Magreba. Broj njemačkih gostiju u Maroku se više nego udvostručio između 2012. i 2014. U prošloj godini DRV je zabilježio plus od 10% u odnosnu na godinu dana ranije. Njemačka turistička branša je već sad uvjerena da će Nijemci u ovoj godini pojačano putovati u zapadnije zemlje na Mediteranu. Španjolska bi mogla profitirati od nesigurnosti u arapskim zemljama. Ali i najomiljenija destinacija njemačkih turista: Njemačka.