Ekrem Džanić je rođen i odrastao u selu Klotjevac. Danas živi u Nizozemskoj. Iako je prošlo dosta vremena, nije zaboravio Drinu i ljepotu krajolika koji nosi u srcu. U udruzi Svjetski savez u kojoj se druži sa zemljacima, ali i s ljudima porijeklom iz drugih država i u koju dolaze i Nizozemci stalno priča o ljepoti svog kraja, mogućnostima za dobar odmor, uživanje u prelijepoj prirodi i zdravoj, domaćoj hrani. Zainteresirao je tako ljude iz svoje udruge koji bi željeli u Klotjevcu stvoriti uvjete za odmor i boravak u prirodi. Zemljište na najljepšem dijelu jezerske obale je očišćeno, dovedene su struja i voda, a oni su voljni investirati u gradnju bungalova, priključke za kampere i sve drugo što je potrebno, ali… To malo “ali” je veliki problem. Jer nekoliko kilometara lošeg, uskog šumskog puta je prepreka koja turiste odvraća od dolaska, a otežava i svakodnevicu mještana, kaže Hamed Mešanović:

“Put je naš problem broj jedan. To nam zagorčava svakodnevni život, jer djeca moraju u školu, tko kad se razboli mora doktoru, a da ne govorimo o tome da naše proizvode treba voziti na prodaju, itd. I turisti bi došli ovdje da je put bolji, a to bi nama svima koristilo jer bismo mogli prodati povrće, voće, sir, kajmak i druge proizvode. Ja imam stoku, trebalo bi im i mesa”, kaže Hamed.

Bosnien Herzegowina | Perspektiven der touristischen Entwicklung in Srebrenica (DW/M. Sekulic) “Put je naš problem broj jedan”, kažu mještani. Rijetko tko će uopće krenuti ovakvom cestom.

Stanovnici ovog kraja, u kojemu rađaju čak i smokve i koji mnogi nazivaju “Kalifornijom Srebrenice”, imaju šta ponuditi gostima, jer u Drini živi 17 vrsta ribe, uspijeva gotovo sve, zrak i vodu ništa ne zagađuje, uzgaja se prirodna i ekološki zdrava hrana. Ovo je područje i službeno od 31. prosinca u Nacionalnom parku Drina Srebrenica koji je dio Rezervata biosfere u koji spada još i Nacionalni park Tara na drugoj obali Drine, u Srbiji.

Osim jedinstvenog kanjona Drine i njezinih pritoka te jezera Perućac i planine Sušica, ovdje raste više od 40 endemičnih biljnih vrsta, tu je šest staništa Pančićeve omorike. Ovdje je dom divokoza, mrkog medveda i surog orla. Tu su i ostaci rimske arhitekture i srednjovjekovne utvrde, brojne nekropole stećaka i druga kulturno-povijesna blaga zanimljiva putniku namjerniku.

Bosnien Herzegowina | Perspektiven der touristischen Entwicklung in Srebrenica (DW/M. Sekulic) Usprkos lošem putu, na njegovom kraju ima mnogo toga za ponuditi.

“Put nama znači život”

Bego Hodžić, predsjednik mjesne zajednice Radoševići kojoj teritorijalno pripada ovo područje kaže:

“Nama put znači život. Tih par kilometara asfalta svakako bi omogućilo razvoj turizma, ali i brži razvoj i napredak cijelog ovog kraja na bosanskoj strani Drine, koji obuhvaća područja tri mjesne zajednice općine Srebrenica. Kada bi se još asfaltom povezale dionce puta od graničnog prijelaza u Skelanima, obalom Drine i jezera preko mog sela Ljeskovik s magistralnim putem, to bi bio najkraći pravac Užice – Sarajevo. To je ukupno možda 20-ak kilometara puta, ali bi za ovaj istočni dio Bosne, za Srebrenicu posebno, bio od neprocjenjljive vrijednosti u ekonomskom napretku i razvoju turizma.”

Bosnien Herzegowina | Perspektiven der touristischen Entwicklung in Srebrenica (DW/M. Sekulic) S jezera, Drina vijuga između planina

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH je posljednjih godina uložilo dosta sredstava za asfaltiranje i rekonstrukciju puteva u Srebrenici. Kontaktirajući ovo ministarstvo saznajemo da je u pripremi javni poziv za dodijelu sredstava za rekonstrukciju puteva u kojem mogu sudjelovati i Srebreničani.

Nermin Aliovuković, zamjenk načelnika općtine Srebrenica kaže da je inicijativa Srebreničana u Nizozemskoj za otvaranje turističkog naselja u Klotjevcu u svakom pogledu za pohvalu jer se u potpunosti uklapa u napore koje i općina Srebrenica čini u razvoju tog kraja.