Bakari Henderson nikad nije bio u Grčkoj. Ipak, krenuo je na dalek put iz svog Austina u američkoj saveznoj državi Teksas na otok Zakintos. Teško je reći koliko su ga privukle hridine i plaže tog zapadnog grčkog otoka, koliko slava tog mjesta da je tamo, osobito u Laganasu, preko ljeta “pravo ludilo”.

22-godišnji Amerikanac nije dugo uživao u odmoru: nedugo nakon što je došao je na smrt pretučen od skupine drugih mladića, uglavnom svih iz Srbije. Što se točno događalo, teško je reći makar postoje zastrašujuće video-snimke kamera za promatranje te večeri: da li je samo htio snimiti “selfie” sa konobaricom u jednom lokalu, što se iz nekog razloga nije dopalo tim drugim mladićima? Da li ih je i on provocirao? Ili je bilo dovoljno da je tamne boje kože?

Što god da je tome bio razlog, ovaj događaj je šokirao Grčku. Laganas na Zakintosu nije jedino mjesto koje se pročulo među mlađim turistima po “ludilu”, ali to “ludilo” se očito pretvorilo u pravu i čistu poremećenost svakog uma. “Prije smo stvari imali pod oštrom kontrolom, ali sada te kontrole više nema”, priznaje zamjenik gradonačelnika Laganasa Nikitas Theodosis.

Hvar Grčka? Ne, Hrvatska i otok Hvar. Poznat je već i otok Pag i Ziće da se tamo provodi “ludi” provod.

Počinje tek u ponoć”

Lokalno stanovništvo optužuje strane turoperatore koje uopće dovode mlade na njihov otok, obećavajući divljanje i tulume, alkohol i odličan provod. Nakon ovog incidenta uvijek iznova se spominju Srbi, ali na provod dolaze i iz mnogih drugih zemalja: Velike Britanije, Nizozemske, ima i Australaca i Amerikanaca. “Kad nastupi ponoć, tek onda počinje. To je ludilo”, kaže Theodosis. Ali i zastrašujuće. Ne samo za stanovnike, nego i za grčki turizam.

“Grčka prolazi kroz teška vremena i ovaj incident baca loše svjetlo na turizam u ovoj zemlji”, kaže nam Nikolas Kontis. “Ali hoće li ljudi prestati dolaziti. Neće. To je usamljen incident, ali Grčka si ni njega ne može priuštiti.”

Makar ovaj novinar koji prati turizam to zove “usamljenim incidentom”, on je to možda jedino po svom tragičnom ishodu. Ali i Laganas je spreman upravo za takve turiste: na jedva nešto preko kilometra u ovom inače malenom mjestašcu ima više od stotinu barova i diskoteka koji nude dobar provod. Ove godine je zabilježio porast broja gostiju za 28% od prošle godine i više od pedeset letova dovodi mlade željne provoda svake vrste.

Samo lokalno stanovništvo je pokrenulo stranicu sa žalosnim prizorima kakvi im to “gosti” dolaze.

Policije – nema

A dolaze u državu i grad koji već sedam godina trpi gospodarsku krizu. To znači da je zbog mjera štednji i gradska uprava “rezala” svugdje, uključujući i policiju. Svu tu silinu supijanih mladih nadzire jedva nekoliko preostalih policajaca. Ne samo to: nema novaca niti za kemijske analize onoga što se nudi tim turistima.

Ovog ožujka je dvadesetogodišnja Britanka oslijepila i pretrpjela ozbiljna oštećenja bubrega. Veoma je izvjesno da je razlog toga bilo osam koktela sa votkom koje je popila u jednom od najpoznatijih barova u Lagnasu. Ali to nije bila votka, nego vjerojatno antifriz za automobile. Službeni krugovi ne žele za DW otkriti detalje o nedavnim slučajevima, ali priznaju da svi oni pridonose rušenju ugleda ovog ljetovališta.

Pobuna protiv takvih turista se nakon ovog ubojstva mladog Amerikanca vodi i u drugim grčkim ljetovalištima koja su došla na glas po svom “ludilu”: u Kavosu na Krfu je lokalno stanovništvo na socijalnoj mreži pokrenulo kampanju, prikazujući horde turista koje divljaju po plaži i gradu. Na slikama su pijani, polugoli turisti koji leže u nesvijesti od pijanstva na ulicama, pred nužnicima ili pokazuju njihov način “razonode”.

Grčkoj je turizam važniji nego ikada, ali je čak i policajaca manje zbog mjera štednje.

Dosta nam je bilo

U Maliji na Kreti koja je uvelike popularna među mladima iz Velike Britanije i Nizozemske su hoteli počeli otkazivati rezervacije takozvanih party-hard-travel-operators. Najmanje deset tisuća takvih knjiženja je otkazano i umjesto njih se pokušavaju privući gosti i prije svega obitelji iz Njemačke i Austrije, kažu u tamošnjoj gradskoj upravi.

U Maliji, kad više ne mogu računati na državne službe, sami vlasnici lokala su preuzeli stvari u svoje ruke: udruženim snagama su angažirali čuvare, provjerava se što se to poslužuje i otežava se život skupinama kod kojih se mogu očekivati nevolje. “Krajnje je vrijeme da preuzmemo vlastiti turistički proizvod”, kaže nam zamjenik gradonačelnike Malije Efthymios Moutrakis. “Tim turoperatorima smo previše dugo puštali da oblikuju turističku ponudu našeg mjesta. Tome mora doći kraj.”

Ali to se neće dogoditi preko noći: samo nekoliko dana nakon što je na smrt pretučen Henderson, upravo u Maliji je opet jedna mlada Britanka pala u komu nakon što je na zabavi u poznatoj diskoteci grada udisala “rajski plin”, dušikov oksid. Liječnici kažu kako joj je stanje kritično.