Zagreb, 27. veljače 2019. – Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba mr. sc. Martina Bienenfeld održala je Masterclass predavanje na temu „Turizam u Zagrebu: jučer, danas, sutra“. Predavanje je održano na Edward Bernays University Collegeu na kojem se Bienenfeld osvrnula na razvoj turističke ponude hrvatske metropole u proteklih nekoliko godina. Uz to, Bienenfeld je predstavila svoju viziju daljnjeg razvoja turističkog doživljaja u Zagrebu, još snažnije promocije Zagreba, kao i njegovog boljeg pozicioniranja na svjetskoj turističkoj karti.

Gošća predavačica na Bernays Masterclassu rekla je da se u kreiranju zagrebačke turističke ponude poseban naglasak stavlja na destinacijski menadžment i to u uskoj suradnji glavnih aktera turističke industrije, javnog te privatnog sektora. „Zagreb je postao nezaobilazna destinacija na turističkoj karti Europe, što je veliki uspjeh našeg turizma. Možemo reći kako se, zahvaljujući manifestacijama kao što je Advent, Zagreb afirmirao kao jedan od glavnih ambasadora hrvatskog turizma.“, istaknula je na predavanju direktorica TZ-a grada Zagreba.

O tome najbolje svjedoče rezultati ostvareni tijekom Adventa u 2018. kada je zabilježeno 11% više turističkih dolazaka, čak 15% više turističkih noćenja, a veći broj dolazaka i noćenja vidljiv je kod domaćih i stranih gostiju gotovo podjednako. Jednako tako, u cijeloj 2018. godini broj dolazaka veći je za 9% (1.402.804), a broj noćenja za 10% (2.521.942) u odnosu na 2017. godinu. Najviše dolazaka u 2018. godini je bilo iz Koreje, SAD-a, Njemačke, Italije i Kine; dok je najviše noćenja bilo iz SAD-a, Njemačke, Italije, Koreje, Bosne i Hercegovine. Uz navedeno, prošle godine glavni grad Hrvatske proglašen je Destinacijom godine na Danima hrvatskog turizma te najboljom City Break destinacijom, a nagrade su još osvojili i zagrebački hoteli Esplanade, Westin i The Loop čime je Zagreb dodatno učvrstio svoju poziciju šampiona hrvatskog turizma.

S obzirom na to da je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj, potrebno ga je kontinuirano razvijati te obrazovati kompetentan menadžerski kadar koji će pratiti stalne promjene i nove trendove u turističkom sektoru te biti u mogućnosti brzo i konkretno prilagoditi i kreirati novu ponudu koja će zadovoljiti suvremene turiste i njihove želje i potrebe. Studij turizma na Bernaysu vezani su za koncept novih ekonomija i poseban naglasak stavljaju na kreativnost, komunikaciju, brendiranje te novi koncept menadžmenta. Izvode se u bliskoj suradnji s poslovnom i stručnom zajednicom, a to potvrđuju i Masterclass predavanja koja okupljaju stručnjake i znanstvenike s područja komunikacijskog menadžmenta, odnosa s javnošću, turizma i srodnih disciplina te političare, gospodarstvenike i uglednike iz javnog života.

Uz mr. sc. Martinu Bienenfeld, neki od dosadašnjih predavača na Bernays Masterclassu bili su političari prof. dr. sc. Vesna Pusić i dr. sc. Miro Kovač, američki kongresnik Chris Smith, britanska zastupnica u Europskom parlamentu Emma McClarkin te aktualni ministri Gari Cappelli i prof. dr. sc. Blaženka Divjak. Masterclass predavanja koja organizira Bernays namijenjena su široj publici, a za cilj imaju potaknuti praćenje i raspravu o važnim društvenim problemima, procesima i trendovima.