Samo kratkoročni pad ili predznak jedne duže faze recesije? Portugalski stručnjaci za turizam sa zabrinutošću gledaju na iznenadan pad broja noćenja britanskih gostiju u srpnju na jugu te zemlje. Minus od gotovo 13 posto u usporedbi sa srpnjem 2016. regionalno udruženje hotelijera AHETA označava kao posljedicu Brexita i strahuje da bi se negativna tendencija u bližoj budućnosti mogla još povećati.

Predsjednik AHETA-e Elidérico Viegas smatra da se ovaj pad gostiju iz Velike Britanije mogao očekivati. Jer, kurs britanske funte je od odluke o izlasku iz EU-a pao za oko 15 posto u odnosu na euro, pojašnjava on i dodaje da su time ujedno poskupjeli odmori Britanaca u njima omiljenoj članici eurozone Portugalu. Viegas upućuje na službene navode iz Ujedinjenog Kraljevstva prema kojima je u svibnju pet posto Britanaca manje otišlo na odmor u inozemstvo.

Britanci na plaži na jugu Portugala (DW/H.-J.Allgaier) Britanci su uvijek rado dolazili na jug Portugala, no sada im je to izgleda postalo skupo

Algarve kod drugih nacija sve omiljenija regija

Uzbuna kod nekih ponuđača na južnoj obali Portugala je posebno glasna jer Velika Britanija već desetljećima pripada među najvažnije zemlje iz kojih u to područje dolaze turisti. Britanci su dosad u statistikama zauzimali skoro polovicu noćenja u hotelima u Algarveu. Još prije nego što su objavljene nove statistike o smanjenom broju britanskih turista, predsjednik turističkog udruženja Algarvea Desidério Silva je polazio od toga da Brexit neće utjecati na broj noćenja. On je izjavio da čak i ako dođe manje Britanaca, doći će turisti iz drugih zemalja. A to se i dogodilo, prije svega su to Nijemci i Francuzi koji sada u većem broju dolaze na to područje. Prema navodima udruženja AHETA, broj noćenja njemačkih turista je porastao za skoro dvanaest posto.

Za razliku od srpnja, prvih šest mjeseci se Portugal ipak mogao pohvaliti dobrim statistika – pa čak i turista iz Velike Britanije. Njih je u prvoj polovici 2017 u čitavom Portugalu bilo 5,6 posto više. A čak devet posto više Nijemaca je posjetilo Portugal u tom razdoblju. Plus je zabilježen i kod francuskih i španjolskih turista (skoro pet posto), a poseban porast je zabilježen kad su u pitanju turisti iz Brazila (plus 55 posto), Poljske (36 posto) i SAD-a (31 posto).

Natpis ispred jednog bara o utakmici na engleskom (DW/H.-J.Allgaier) Brojni barovi i hoteli na jugu Portugala su svoje poslovanje usmjerili prema britanskim turistima

Prema službenim navodima statističkog ureda INE je ukupno zabilježeno gotovo dvanaest posto više noćenja stranaca u prvoj polovici 2017. godine. Zabilježen je i porast prihoda za skoro 19 posto, što ukazuje na povećane cijene. Algarve se i dalje nalazi na prvom mjestu kao omiljena destinacija stranih turista u Portugalu, a na drugom mjestu je glavni grad Lisabon.

Osvrt na 2016. godinu

Inače je 2016. za Portugal bila jedna sjajna turistička godina. U čitavoj zemlji je registrirano 21,3 milijuna gostiju i 59,4 milijuna noćenja – plus od gotovo jedanaest posto. Prihodi su se protekle godine povećali na 3,1 milijardi eura, što je plus od 18,1 posto u usporedbi s 2015. godinom.

2016. je najviše Britanaca (22,9 posto) posjetilo Portugal, slijede Nijemci (13,9 posto), Francuzi (10,6 posto) i Španjolci (10,3 posto). Pritom je broj francuskih turista u toj godini najviše porastao – za jednu petinu. A i Nijemaca je bilo više (plus 11,6 posto).