Ovo nije turistički obilazak, nego šetnja, naglašava Christoph Jäger. On vodi svoje posjetitelje kroz Stari grad u Bonnu. U grupi nikada nema više od šest osoba, kako bi šetnja bila što osobnija. Christoph Jäger često dočekuje grupu pitanjem: „Ima li nešto što te posebno zanima?”

On je jedan od 25 dobrovoljaca koji posjetitelje besplatno vode po Bonnu. Oni su članovi mreže Global Greeter Network u koju su se udružili ljudi koji širom svijeta turistima besplatno pokazuju svoj grad.

Globalna mreža

Matthias Ohm je bonsku grupu osnovao prije godinu dana. Na to ga je potaknuo njegov posjet Hamburgu, gdje je i sam, kao turist, sudjelovao u jednoj takvoj šetnji gradom. Ohm je 30 godina radio na području kulturne razmjene. Sada je u mirovini. „Skoro svi od 25 dobrovoljaca u Bonnu više ne rade. Za ovakve šetnje treba vremena”, objašnjava Petra Neuhaus-Kreidler. „Gosti često žele šetnju danju, a to, naravno, nije moguće ako radite puno radno vrijeme.”

Bonn - Global Greeter Network: Matthias Ohm Gründer des Global Greeter Network (DW/L. Hänel) Osnivač bonske grupe Matthias Ohm

U Bonnu je nedavno pozdravljen 100. posjetitelj – jedan vozač taksija iz Belfasta. Global Greeter Network je prisutan u najmanje 150 gradova širom svijeta, pa tako i u Zagrebu.

Inače, organizacija se u travnju ove godine razdvojila na Global Greeter Network i Global Greeter Network Foundation. Dok zaklada upravlja donacijama direktno iz sjedišta u Nizozemskoj i besplatno izrađuje internetske stranice za gradove, gradovi udruženi u Global Greeter Network, među kojima je i Bonn, organiziraju sve samostalno. Svaki grad se sam brine o svojim internetskim stranicama i donacijama. „U zakladi gradovi nemaju pravo glasa, pa mi to nismo željeli”, kaže Ohm.

Suradnja s gradovima

Za Haralda Zeissa, direktora Instituta za održivi turizam, ovakve mreže su posljedica pojave “novog gradskog turista”: „Prije svega se radi o autentičnosti. Gradovi bi trebali prihvatiti tu izmijenjenu ponudu.” On kao primjer navodi Berlin, koji je najavio da će ubuduće dati prednost strategiji održivog turizma. To podrazumijeva i privlačenje turista u manje poznate dijelove grada.

Za Josa Nussea, direktora zaklade Global Greeter Network Foundation, „greeteri” su idealni pomagači u razvoju održivog turizma: „U Haagu imamo jednog starijeg čovjeka koji još uvijek živi u svojoj rodnoj kući. On svaki obilazak grada počinje upravo u svojoj kući koja se nalazi malo izvan centra. Posjetitelji su oduševljeni jer tako mogu dobiti drugačiju sliku grada.”

Bonn - Global Greeter Network: Die Greeter Petra Neuhaus-Kreidler und Christoph Jäger (DW/L. Hänel) Petra Neuhaus-Kreidler i Christoph Jäger nude turistima svoj pogled na Bonn

Od noćenja do jela

No ova platforma je samo jedna od mnogih koje nude nešto drugačije upoznavanje grada. Recimo, portal Couchsurfing posreduje u pronalaženju besplatnog noćenja kod domaćeg stanovništva. I komercijalni ponuđači kao što je Air BnB razvijaju nove koncepte. Tako turisti u Berlinu mogu upoznati grad na različite načine, primjerice s jednim ljubiteljem pasa ili plesačem tanga. To košta između 30 i 150 eura, ovisno o tome koliko je neobična i zahtjevna ponuda. Platforma Eat With se pak specijalizirala za hranu. Na njoj domaći kuhari-amateri nude menije za posjetitelje i za to plaćaju proviziju EatWithu.

I tako se metropole širom svijeta pretvaraju u mjesta na kojima turisti više nisu turisti. Oni na određeno vrijeme postaju domaći – bez masovnog fotografiranja znamenitosti, posjeta restoranima i noćenja u anonimnim hotelima.