Apotekarica u bugarskom ljetovalištu Kranevo na Crnom moru počinje govoriti ruski, iako joj se kupci obraćaju na bugarskom jeziku. Potom primjećuje svoju grešku i ispričava se: “Sorry, ali 90 posto kupaca su Rusi.” Tako je u cijelom mjestu. Zajednica od tisuću duša se ljeti pretovori u rusko ljetovalište. Restorani, barovi, prodavaonice, sportski i hotelski kompleksi se reklamiraju na ruskom. Na ulicama i na plaži gotovo da se čuje samo ruski.

“Rusi naručuju puno, nisu izbirljivi i ne štede na piću. Draži su mi od pokojeg Skandinavca, koji se ovdje pojavi”, priča Venko, tridesetogodišnji konobar u restoranu na plaži, dok jednom gostu daje meni, pažljivo preveden na ruski jezik.

Bugarska kao omiljena destinacija

“Kokoš nije ptica i Bugarska nije inozemstvo” – ova izreka, koja se na ruskom čak i rimuje, govori sve o sklonostima ruskih turista da ljetuju na bugarskoj obali Crnog mora. Let iz Moskve ili Sankt Peterburga za Varnu ne traje dugo, a osoblje prilično dobro govori ruski jezik. Ćirilično pismo, bliskost dva jezika, vjerske, kulturološke i povijesne sličnosti dvije zemlje čine Bugarsku jednom od omiljenih destinacija za Ruse tijekom ljetne sezone. Na listi omiljenih mjesta za odmor Bugarska je među prve četiri zemlje – prije Francuske i Italije. National Geographic Traveller Rusia je Bugarsku svrstao među najbolje destinacije za obiteljske odmore.

Rusko tržište je za nas interesantno i zbog toga što se, pored paušalnih paketa, traže i dodatne usluge, kaže u intervjuu za novine ministrica turizma Nikolina Angelakova. Takve usluge su, između ostalog, wellness i sportski turizam.

Bazen u Kranevu U Kranevu ruski sportaši imaju svu potrebnu infrastrukturu

Hokej na ledu na ljetnim vrućinama

Sve se to može naći u Kranevu. U pozadini raste prostrani sportski i wellness kompleks, a na kilometarskoj plaži ujutro i navečer hrvaju se, džogiraju i vježbaju ruska djeca i mladi koje dolaze sa sportskim klubovima. Ovdje je tako od 1970-ih kada je u Kranevu utemeljen pionirski kamp “Georgi Dimitrow”, priča Ogi, domar obližnjeg malog rezorta.

“A sada ovo”, kaže pokazujući na veliku novoizgrađenu dvoranu. “Black Sea Ice Arena stajala je vjerojatno 50 milijuna eura. Samo troškovi struje dosežu četveroznamenkastu cifru, priča mi prijatelj. Dnevno!”, uzdiše Ogi, nimalo sretan zbog zaklonjenog pogleda na more.

Domar Ogi Domar Ogi

Groteskan je prizor hrpe snijega koja je lopatama izbačena iz arene i koja se topi na 35 stupnjeva, s mladim gostima u kupaćim kostimima i klizaljkama u ruci. Black Sea Ice Arena je prva ledena dvorana u Bugarskoj koja se može koristiti tijekom cijele godine. Ima 400 sjedišta i bazen za natjecanja, kako se navodi i u reklami.

U igri je uglavnom ruski novac, kaže jedan stanovnik. No, je li takva investicija uopće isplativa? Jedan stručnjak koji želi biti predstavljen kao Nikolai vjeruje da investitori nemaju u vidu samo ruske turiste. “Svim ruskim sportskim klubovima koji djecu i mlade šalju u Kranevo potrebni su dobri uvjeti za treniranje. Rusija ciljano ulaže novac u pripreme budućih sportaša i natjecatelja. To je stvar prestiža”, tvrdi Nikolai.

I doista – hokej na ledu, umjetničko klizanje, ali i plivanje! Sve su to olimpijski sportovi u koje se u Rusiji ulaže; pored toga što “Rusi naprosto vole klizanje, čak i ljeti”, kako kaže jedna turistica iz ove zemlje.

Black Sea Ice Arena Black Sea Ice Arena u Kranevu

Apoteke i prodavaonice alkoholnih pića

Ona je jedna od preko 500.000 građanki i građana Rusije, koji će se do kraja sezone odmarati u Bugarskoj. Uglavnom dolazi srednja klasa: obitelji s djecom, nekad i s “babuškama” (bakama), što je za zapadne turiste nesvakidašnja pojava. Moguće ih je vidjeti svugdje – najčešće u apoteci i u prodavaonicama alkoholnih pića. Bugarski farmaceutski proizvodi i prirodni lijekovi su među Rusima vrlo popularni, još od vremena Istočnog bloka. Isto vrijedi za crno vino i rakije. Na plaži Rusi uglavnom sjede ispod suncobrana s knjigom, a ne sa smartphoneom.

No nisu svi sretni s navalom ruskih turista. Rusi možda i jesu blagoslov turizmu, ali ne smije se zaboraviti što su sovjetski vojnici učinili u Bugarskoj, kažu kritičari. U bugarskoj javnosti turiste iz Rusije često nazivaju “domaćim okupatorima, koji kupuju našu obalu”.

No, stanovnici Kraneva to vide opuštenije. Oni su pristojni, prijateljski nastrojeni i mirni ljudi, priča Ukrajinka Larisa, koja poput tisuća drugih stranih radnika iz Ukrajine i Moldavije pomaže da se riješi problem nedostatka radne snage tijekom ljetne turističke sezone u Bugarskoj. “Željela bih se s obitelji potpuno preseliti u Kranevo”, kaže Larissa nadajući se da će novi wellness centri i sportski kompleksi osigurati dolazak turista cijele godine.