Kao i svakog jutra Bledar Kola u svom restoranu provjerava kvalitetu upravo samljevenog brašna. Danas je posebno sretan. “Kad sam na putu prema restoranu čitao članak, nisam mogao vjerovati svojim očima. Vijest je za mene stigla potpuno neočekivano i shodno tomu je i veselje jako veliko”, kaže Bledar.

Njegov restoran “Mullixhiu” (Mlinar) u Tirani “Hollywood World Magazine” je proglasio jednim od deset najboljih restorana u Europi. Na prvi pogled restoran podsjeća na rustikalnu seosku gostionicu. Zidovi su presvučeni drvetom, stolovi su od grubo obrađenih dasaka, tanjuri od grube keramike, ubrusi od grubog platna. Od kristalnih čaša nigdje ni traga. Iza jedne staklene stijenke: dekoracija od klipova kukuruza u različitim bojama.

The place to be - restoran Mullixhiu u Tirani “The place to be” – restoran “Mullixhiu” u Tirani

Kao kod mame i bake

Atmosfera u restoranu odgovara filozofiji mladog šefa. On želi da njegovi gosti imaju dojam da su se vratili u prošlost kada su ljudi još sami mljeli žitarice, sami pekli kruh i hranili se u skladu s godišnjim dobima. Zimi su se jela teška variva s kupusom, grahom i brokulicama, a ljeti lagana jela s paprikom, rajčicom, patlidžanom, krastavcima i tikvicama. “Hoću da naši gosti znaju koje je doba godine i u kojoj se zemlji nalaze”, kaže Kola aludirajući na globalizaciju koja je nakon desetljeća izolacije stigla i u Albaniju. Ime restorana je njegov program: tri mlina svakoga dana melju pšenicu i kukuruz, ali i ječam, zob i raž. Bledaru Koli je posebno stalo zainteresirati ljude za ove zadnje tri vrste. On kuha prema receptima svoje majke i bake i koristi samo regionalne sastojke.

Mlin u Kolinom Mlinaru Mlin u Kolinom “Mlinaru”

Od svoje majke je naslijedio i ljubav prema kuhanju. Kad je bio mali pomagao joj je raditi tradicionalne rezance. Početkom 1990-ih je, sa 16 godina, kao i mnogi drugi mladi Albanci napustio svoju domovinu. Otišao je u London gdje je u početku prao tanjure u restoranu jednoga golf-kluba. Bio je to težak period, prisjeća se danas. Bez pomoći i potpore jednog austrijskog prijatelja svog oca možda bi bio i skrenuo s pravog puta, kaže. “Bio sam tamo i Roland Gossler se brinuo za mene. Tada sam ga mrzio jer mi je stalno davao savjete i odvraćao me od mojih planova, ali danas sam mu jako zahvalan.”

Bledar je studirao kulinarsku umjetnost na Sveučilištu Thames Valler zapadno od Londona. Radio je u vrhunskim restoranima kao “Le Gavroche” i “Pied à Terre” u Londonu, “Fäviken” u Švedskoj i “Norma” u Kopenhagenu. “Bilo je to jako zanimljivo razdoblje i puno sam naučio”, priča Bledar: “Nakon svih iskustava koja sam skupio osjećao sam se dovoljno sigurnim da se vratim u Albaniju i tu otvorim vlastiti restoran u kojemu ću u stare recepte udahnuti novi život.”

Zeleno, prirodno, ugodno - dekoracija u restoranu Mlinar Zeleno, prirodno, ugodno – dekoracija u restoranu “Mlinar”

Domaće, regionalno, sezonsko

I svoj je cilj ostvario. Njegov restoran je vrlo popularan u glavnom gradu Albanije. U njega dolaze stranci koji rade u Tirani, ali i domaći iz više srednje klase kao što su učitelji, liječnici i pravnici. U usporedbi s drugim restoranima u gradu je nešto skuplji, ali za strance još uvijek jeftin. Vlasnik i šef kuhinje ima još jedan ambiciozni cilj. Kao sljedbenik slow-food pokreta namjerava zajedno s nekim drugim albanskim kuharima kreirati nova jela s regionalnim sastojcima i prema starim receptima, utaživati čežnju za minulim vremenima, tradicijama i korijenima. Bledar i njegovi prijatelji potiču ljude da ponovno uzgajaju stare vrste povrća i žitarica. I vesele se da seljaci ne prodaju te svoje proizvode samo njima nego sve više i kupcima na lokalnim tržnicama.